Dit wist je nog niet over steranijs

Het is een bijzondere smaak, die van anijs. Nergens vind je deze sterker en voller in terug dan in de steranijs. In deze blog gaan we het dan ook hebben over dit heerlijke kruid en hopen we je er iets over te kunnen vertellen wat je nog niet wist. Lees dus snel door!

Afkomst

Steranijs is een boom of struik, afhankelijk van hoe je het bekijkt. De vruchten worden gebruikt als de specerij anijs. De boom komt uit Zuid-China en Vietnam, hoewel men deze ook al erg lang kweekt in andere delen van Azië zoals Japan, Laos, Cambodja en de Filipijnen.

Gebruik

De smaak van de steranijs en het kruid komt van de vruchten van de boom. Soms wordt de vrucht in zijn geheel gebruikt, maar meestal wordt deze vermalen tot specerij. De smaak zit dan vooral in de schil van de vrucht. Steranijs ruikt sterk naar anijs en smaakt er ook meer naar dan de anijsplant zelf, waar de term voor de smaak en geur oorspronkelijk vandaan komt. Het zit vaak in het Chinese vijfkruidenpoeder en wordt in allerlei gerechten gebruikt.

Giftig broertje

Er is ook een andere versie, de Japanse steranijs. Dit is de Japanse steranijs. Het lijkt op de reguliere steranijs, maar ruikt minder sterk en heeft ook een minder penetrante geur. Daarnaast is deze plant behoorlijk giftig. Je kunt er van gaan hallucineren, epileptische aanvallen krijgen, misselijk en onbehaaglijk worden en spierspasmes krijgen. Stop deze dus vooral niet in je thee of favoriete gerecht!

De steranijs, helemaal op de hoogte!

We hopen dat je na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte bent van steranijs, wat het is, waar het vandaan komt en dat je het Japanse broertje maar beter niet kunt consumeren. We hopen ook dat je het leuk vond om deze blog te lezen.