De voordelen van het eten van dadels

dadels

Dit artikel gaat over dadels. Welke nuttige elementen bevatten ze. Maar eerst enige achtergrondinformatie.

Wat zijn dadels en waar komen ze vandaan

Het zijn vruchten die groeien aan de dadelpalm. Ze vormen trossen aan de vrouwelijke palmen. Hij heeft aan harde pit van binnen en wordt een steenvrucht genoemd. De oogst is in november en december. De vruchten worden zowel gedroogd als vers geconsumeerd. De teelt is al heel lang geleden begonnen en dat was vermoedelijk in het Midden-Oosten. Er bestaan meer dan 400 soorten van.

dadels

Huidige teelt

Tegenwoordig wordt de vrucht met name gehaald uit de Arabische landen en Noord-Afrika. Daarnaast ook uit Australië en Californië. Het meest populair zijn de soorten Khaleseh, Hallawi, Deglet Nour en Medjool. Grotendeels komen die uit Californië, Palestina, Egypte en ook Israel. Van alle soorten samen zijn in volgorde van het grootste percentage van de wereldproductie de grootsten Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, VAE, Pakistan en Algerije.

Waarvoor worden de vruchten zoal gebruikt

Ze zijn heerlijk als snack. Ze gaan prima samen met amandelen, notenboter en roomkaas. Ze worden verwerkt in nagerechten en cakes. Voor hartiger gerechten als kerrieschotels en tajines kunnen ze ook worden gebruikt, en naast vlees, gevogelte en vis. Repen en bananenbrood, waarin de vruchten zijn verwerkt, zijn uitstekend om snel wat energie binnen te krijgen. Omdat ze plakkerig zijn, kunnen ze worden toegepast als bindmiddel, zoals voor het maken van koekjes.

Nuttige elementen

De vruchten bevatten onder meer de volgende nuttige elementen:

  • vitamine A
  • vitamine B
  • vitamine C
  • vezels
  • koolhydraten (met name glucose en fructose)
  • ijzer
  • fosfor
  • magnesium
  • koper
  • mangaan
  • kalium
  • zink
  • calcium
  • luteïne
  • tanninen
  • zeaxanthine

Vers zijn de vruchten nuttiger dan gedroogd. Maar vers zijn ze hier echter lastig te krijgen. Gedroogd bevatten de vruchten minder eiwitten, en meer calorieën en suikers.