Verschillende wijnstreken in Italië

Italiaanse rode wijnen

Italië kent unieke wijnstreken die ieder zijn eigen klimaat, druivensoort en bodem hebben. Italiaanse wijnen zijn daardoor veelzijdig, veel wijnteelt wordt gedaan op de vele hellingen die het land rijk is. Door het verschil in hoogte levert het verschillen op, het land telt enorm veel wijngaarden. Italiaanse rode wijnen kun je drinken bij iedere gelegenheid, tijdens het eten of in de avond tijdens de borrel. Kies voor een lekkere lichte fruitige wijn, of een volle zwoele wijn.

Italiaanse rode wijnen

Verschillende classificatie van Italiaanse wijnen

De tafelwijn staat onderaan de ladder, deze wijn is samengesteld zonder enige vorm van regels voor de productie. De wijnen welke uit de derde categorie komen, moeten duidelijk komen uit de streek die de naam aangeeft. In de tweede klasse moeten de wijnen voldoen aan zeer strenge eisen, de naam moet de herkomst van de druiven aangeven en de productiemethode. De hoogste kwaliteit Italiaanse rode wijnen zijn samengesteld onder nog strengere eisen als de tweede categorie.

Rijke geschiedenis van de wijnen

Italiaanse rode wijnen

Voor de verspreiding van de wijnen in Europa waren vooral de Romeinen verantwoordelijk. Door te veroveren werd er overal wijn geïntroduceerd. Nadien was er eeuwenlang een matige wijn ontwikkeling te zien in Italië. De druifluis was een enorm dieptepunt in de negentiende eeuw, maar er kwamen ook rondom de techniek en de wetenschap enorme ontwikkelingen en grote veranderingen. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw ging Italië kwalitatief goede wijnen produceren. Tot op de dag van vandaag doen zij dit nog, ook online kun  je de beste Italiaanse wijnen eenvoudig bestellen.