Minder eten verspillen, hoe doe je dat?

Voedselverspilling is zonde van je geld. Door creatief te koken en gebruik te maken van je vriezer kan je een hoop verspilling tegengaan. Een paar tips om je gehele koelkast leeg te eten.

Start met een weekmenu

Begin met de gewoonte om op zondagavond een weekmenu op te stellen. Maak er iets leuks van door kookboeken door te spitten of YouTube video’s van recepten te bekijken. Daag jezelf uit door recepten te kiezen met zo min mogelijk ingrediënten of die binnen een halfuur op tafel staan. Check bij het maken van het boodschappenlijstje wat je al in huis hebt, zodat je niet meer boodschappen koopt dan nodig. Extra tip: schrijf het weekmenu op een whiteboard of krijtbord. Dan hoef je ook nooit meer antwoord te geven op de eeuwige vraag “Wat eten we vandaag?”.

Koop onbewerkt eten

Bewerkt eten, zoals een kant-en-klaar maaltijd, heeft vaak een beperkte houdbaarheidsdatum. Hierdoor is de kans groot dat het alsnog in de vuilnisbak eindigt. Kies daarom voor onbewerkte, duurzame producten die langer houdbaar zijn. Zo kan je een hele aardappel voor meer verschillende gerechten gebruiken dan voorgesneden en voorgekruide aardappelschijfjes. Via https://boerthijsbezorgt.nl bestel je bijvoorbeeld onbewerkte producten die rechtstreeks van de boer vandaan komen. Boerthijs bezorgt levert onder andere duurzaam vlees en zuivel van kleinschalige boerderijen. Geniet van kwalitatieve versproducten die al op zijn voordat je ze weg kan gooien. 

Bewaar voedsel op de juiste plek

Wist je dat tomaten veel smaakvoller zijn als je ze in een fruitschaal legt? En dat verse basilicum buiten de koelkast bewaard moet worden? Voedsel op de juiste manier bewaren zorgt ervoor dat het langer meegaat. Over het algemeen blijven veel groenten en fruit langer vers – en dus lekker – in de groentelade van je koelkast. Schroom dus niet om even de instellingen van je koelkast te bekijken. Vaak staat op de verpakking van een product hoe je deze het beste kan bewaren. Maak ook wat ruimte voor producten die je het beste op een koele, donkere plek kan bewaren door je voorraadkast op te ruimen. Zo geniet je langer van je boodschappen!

Gebruik de vriezer

Ook al heb je een uitgebreid weekmenu op de planning, het kan zijn dat er nog voedsel overblijft. Zo heb je misschien maar 200 gram wortels nodig, terwijl je een bos winterpenen hebt gekocht. Weggooien is niet alleen zonde van het eten, maar ook van je portemonnee. Vaak is het ook helemaal niet nodig om het weg te gooien. Zo kan je groente koken en invriezen, zodat je een lekkere groentesoep kan maken. Maar ook pitabroodjes, wraps, avocadoblokjes, kaas, fruit, pesto, tomatenpuree en boter kan je langer bewaren door ze in te vriezen. Investeren in een grote vriezer kan dus zeker geen kwaad.